Kategoriat
cgi-bin

Oodi on maailman paras kirjasto 2019

Helsingin uusi, vuoden 2018 joulukuussa avattu keskustakirjasto on valittu maailman parhaaksi julkiseksi kirjastoksi. Tunnustuksen myönsi arvovaltainen International Federation of Library Associations and Institutions eli IFLA.

IFLA:n historia ulottuu vuoteen 1927, ja nykyään se pitää päämajaansa Hollannin Haagissa, monen muun kansainvälisen järjestön ohella. Palkintoa sponsoroi tanskalainen IT-alan suuryritys Systematic.

Palkintotilaisuus oli osa kirjastoalan maailmankongressia, joka tänä vuonna järjestettiin Ateenassa. Vuoden julkinen kirjasto-palkinto myönnetään nimen omaan uusille kirjastoille, ja tänä vuonna tittelistä kilpaili 16 kirjastoa eri puolilta maailmaa.

Muut finalistit 2019 olivat

  • The Green Square Library and Plaza, Australia. Tämä julkinen rakennus yhdistää kirjaston ja yleisen aukion tiiviisti rakennetulla alueella. Kirjaston sisällä tapahtuvien toimintojen ja julkisten tapahtumien välistä rajaa on pyritty häivyttämään.
  • Bibliotheek LocHal, Alankomaat. LocHalissa puolestaan yhdistyvät kirjasto ja juna-asema, tosin käytöstä poistettu. Tilan historiaa on hyödynnetty kekseliäästi, jopa vanhat raiteet on jätetty lattiaan. Kirjasto pitää sisällään useita teemalaboratorioita joiden toimintaa järjestetään yhteistyössä kumppanien ja kansalaisten kanssa.
  • Türanga – Christchurch Central Library, Uusi-Seelanti. Christchurchin kaupunkia koetteli kova maanjäristys vuonna 2011. Uusi kirjasto on osa kaupungin jälleenrakennusta. Kirjaston painopisteiksi on otettu lapset sekä perinteen säilyttäminen.

Keskustakirjasto Oodi sai avautumisen jälkeen osakseen myös pientä natinaa siitä että miksi kirjastossa ei ole kirjoja (Vaikka onhan niitäkin). Mutta kuten nähdään, monien toimintojen yhdistäminen kirjastoon ja sen ympärille on maailmanlaajuinen trendi. Kirjasto ei ole pelkästään kirjavarasto.

Palkinnon rahallinen summa ei ole päätähuimaava, vain 5000 dollaria, mutta varmasti tärkeä tunnustus uuden kirjaston toteuttajille ja työntekijöille.

Ja palkintoja on ehkä tulossa lisääkin. Arkkitehtuurin Finlandia-palkintoon Oodi oli myös ehdolla, mutta sen nappasi Käärmetalon peruskorjaus. Oodi oli kuitenkin vuoden teräsrakenne.

Tärkein palkinto on tietysti se että asiakkaat ovat ottaneet uuden kirjaston välittömästi omakseen. Kahden miljoonan kävijän raja meni rikki jo elokuussa, vajaan 8 kuukauden aukiolon jälkeen. Tavoiteltu 2,5 miljoonaa kävijää näyttäisi siis ylittyvän reilusti.

Oodi ei ollut ainoa IFLA:n palkitsema suomalaiskirjasto. Vantaan kirjasto sai hopeaa parhaasta markkinointikampanjasta, ja Espoo oli tehnyt vuoden parhaan lyhytelokuvan. Leffan nimi olikin osuvasti ”Sata syytä, miksi nämä suomalaiset kirjastot ovat parhaita maailmassa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *