Kategoriat
kirjat

Suosituimmat kirjat

Vuosi on vaihtunut ja joulun lahjakirjat jo ehkä luettu välipäivinä? On siis aika taas vierailla kirjastossa. Varmasti viime vuodeltakin jäi monta suosikkia lukematta.

Poimitaan tähän eräänlaisena koontina kirjavuoden 2019 satoa, myytyjä, lainattuja ja palkittuja. Näillä voi vaikka käynnistää 2020 lukuhaasteen!

Lainatuimmat ja varatuimmat

Helmet eli pääkaupunkiseudun kirjastoverkosto julkaisee verkkosivuillaan kuukausittain halutuimmat kirjat eli ne teokset joilla on eniten varauksia.

Vuoden 2019 alussa listaa hallitsi vielä Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen. Entisen presidentin vaimon Michelle Obaman Minun tarinani meni kuitenkin keväällä ohi ja säilytti piikkipaikan aina syksyyn asti.

Syksyllä kärkipaikkoja veivät Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni, Jari Tervon Loiri ja lopuksi Finlandia-voittaja Pajtim Statovcin Bolla.

Suosituimpia kokonaismäärissä olivat siis enimmäkseen tietokirjat, etenkin elämänkerralliset. Kaunokirjallisuutta luettiin toki myös: edellä mainitun Bollan lisäksi halutuimpia olivat muun muassa Sofi Oksasen Koirapuisto, Camilla Läckbergin Kultahäkki ja Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu.

Silmäilemällä kirjastojen julkaisemia tietoja muualta Suomesta näyttäisi että suomalaisten kirjamaku on ainakin suosituimpien osalta hyvin yhtenäinen.

Myydyimmät kirjat

Viimeisimpiä joulun tilastoja saadaan vielä odottaa, mutta esimerksi kirjakauppaliitto on julkaissut kuukausitilastoja aina marraskuulle 2019 saakka.

Myydyimmistä kirjoista löytyy osin samoja kuin kirjastojen varatuimmista, mutta joitan eroja on. Selvää on että esimerkiksi dekkareita ja jännitys- ja sotakirjoja ostetaan paljon.

Esimerkiksi Reijo Mäen Tolvana ja Ilkka Remeksen uusin, Kremlin nyrkki löysivät ostajansa. Käännöskirjoista suosikkeihin kuului puolestaan Jo Nesbøn Veitsi.

Kirjallisuuspalkintoja

Kosovolaissyntyinen Pajtim Statovci vei siis arvostetuimman suomalaisen kirjallisuuspalkinnon eli kaunokirjallisuuden Finlandian kolmannella romaanillaan Bolla.

Tietokirjojen puolella palkittiin Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän teos Metsä meidän jälkeemme. Myös lastenkirjat huomioitiin ja parhaaksi valikoitui Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli.

Hämeenlinnalaisen kirjailijan JP Koskisen Tulisiipi voitti arvostetun Savonia-palkinnon. Tulisiivestä on tehty myös käännösnäytteitä ja sillä uskotaan olevan kysyntää myös kansainvälisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *